استرس زیاد و بیش از حد معضل بزرگی است که می تواند نه تنها بر سلامت روان بلکه بر سلامت جسمی شما نیز تأثیر بگذارد. سلامت دهان و دندان شما نیز از این قاعده مستثنی نیست، اما آیا این موضوع میتواند روی درمان ارتودنسی دندان تاثیر بگذارد؟ به عبارتی آیا بین درمان ارتودنسی و استرس ارتباطی وجود دارد؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا شما را با تاثیر استرس بر ارتودنسی آشنا کنیم و با هم ببینیم که اگر ارتباطی بین این دو موضوع وجود دارد این ارتباط چگونه است.
✍دسترسی سریع
Toggleاسترس به طرق مختلفی می تواند بر سلامتی شما و همچنین درمان ارتودنسی شما تأثیر بگذارد. یک عارضه جانبی استرس که می تواند بر سلامت دهان و دندان شما تأثیر بگذارد براکسیسم است. براکسیسم همان دندان قروچه است. دندان قروچه هم همانطور که میدانید حالتی است ارادی یا غیر ارادای که در آن شخص دندان هایش را به هم میسابد. این مشکل معمولا در طول شب به صورت ناخودآگاه و در طول خواب انجام داده میشود. اما بعضی اوقات ممکن است به صورت خودآگاه و زمانی که شخص دچار استرس میشود انجام داده شود.
کسانی که به دنبال استرس، دندان قروچه میکنند، ممکن است که موارد زیر را تجربه کنند:
همه این موارد میتوانند برای کسی که تحت ارتودنسی دندان است نگران کننده باشد. یعنی دندان قروچه میتواند به راحتی هم مدت زمان ارتودنسی را طولانی تر کنند و هم موجب دردناک شدن آن شوند. بنابراین برای کاهس احتمال موارد بالا و از بین بردن تاثیر استرس بر ارتودنسی باید تا آنجا که ممکن است خود را از استرس دور کنید.
شاید شما کمتر چنین چیزی را تجربه کرده باشید اما بسیاری از افراد زمانی که تحت استرس و فشار هستند متوجه میشوند که داخل دهان یا اطراف لب هایشان زخم میشود. زخم های داخل دهان یا اطراف لب معمولا به دنبال تغییرات هورمونی ایجاد میشوند. حتی در برخی موارد شخصی که استرس شدید دارد ممکن است ناخودآگاه با دندان های خود زبان، لب و فضای داخلی گونه های خود را گاز بزند. و به این صورت باعث ایجاد زخم دهانی شود. اگر شخصی تحت ارتودنسی باشد و همزمان با تجربه استرس، زبان و یا لب خود را گاز بگیرید و یا اینکه بر اثر تغییرات هورمونی باعث زخم های دهانی شود، میتواند درد و مشکلات دیگری طی درمان تجربه کند. مخصوصا اینکه بریس های ارتودنسی میتوانند با برخورد به این زخم ها درد زیادی ایجاد کنند.
این زخم ها می توانند دردناک و تحریک کننده باشند ، و بعضی اوقات صحبت یا غذا خوردن را دشوار می کند. بنابراین از آنجا که تاثیر استرس بر ارتودنسی در این خصوص برای شما مشخص شده است سعی کنید برای پیشگیری از این مشکلات حتما استرس خودتان را مدیریت کنید.
اگر قصد انجام ارتودنسی دارید و یا اینکه به هر هدف دیگری به دندانپزشکی مراجعه کرده باشید، باید بدانید که استرس میتواند روی زمان بهبودی زخم های احتمالی تاثیر داشته باشد. برای مثال نصب براکت ها و سیم ارتودنسی میتواند کمی درد داشته باشد. اگر شما استرس داشته باشید این درد شاید برای شما بیشتر شود و مدت زمان آن به جای چند ساعت به چند روز افزایش پیدا کند.
به طور مشابه نصب براکت ها ممکن است در برخی افراد باعث تورم یا ملتهب شدن لثه ها شود که ممکن است زمان بهبودی در این وضعیت به تعویق بی افتد. بنابریان حواستان به این موضوع و اهمیت تاثیر استرس بر ارتودنسی باشد.
بسیاری از افراد حین تجربه استرس تمایل دارند که غذاهای ناسالم مصرف کنند. معمولا این افراد در چنین مواقعی احساساتی برخورد کرده و پرخوری یا مصرف خوراکی ها و نوشیدنی های مضر را راهی برای کاهش استرس میبینند.
اما همانطور که میدانید رژیم غذایی ارتودنسی به گونه ای است که شما را از مصرف غذاهای مضری مثل تنقلات و غذاهای فست فود و نوشیدنی های گازدار یا الکلی بازمیدارد. اگر فکر میکنید که حین قرارگرفتن در شرایط فشار و استرس از این دست خوراکی ها یا نوشیدنی ها مصرف میکنید، حتما به فکر مدیریت استرس خود باشید. زیرا تمیز کردن و رسیدگی به بهداشت دهان و دندان با وجود این خوراکی ها بسیار سخت تر است.
تاثیر استرس بر ارتودنسی تنها محدود به موارد بالا نمیشود. در برخی موارد ممکن است شخصی که ارتودنسی کرده و همزمان استرس دارد، به دنبال استرس، مسواک زدن و تمیز کردن دندان ها و دستگاه ارتودنسی اش را به تعویض بی اندازد یا فراموش کند. از آنجا که مهمترین وظیفه شما حین ارتودنسی، رسیدگی به وضعیت بهداشت دهان و دندان است، اگر از این موضوع غافل شوید، ممکن است با مشکلات زیادی مواجه شوید. بنابراین حتما استرس خود را مدیریت کرده و کاهش دهید.
مدیریت سطح استرس می تواند به شما کمک کند تا اطمینان حاصل کنید طی درمان ارتودنسی بهداشت دهان و دندان شما به خوبی پیش میرود و موفقیت آمیز است. روش های زیادی برای مقابله با استرس وجود دارد و همه میتوانند متناسب با شخصیت و شرایط خود یکی از این راه ها را جهت مدیریت و کنترل استرس خودشان پیدا کنند.
برای کاهش تاثیر استرس بر ارتودنسی دندان میتوانید فعالیت های زیر را در نظر داشته باشید:
همانطور که دیدید و خواندید به طرق مختلفی میتوان پی به تاثیر استرس بر ارتودنسی برد. اگر دچار استرس هستید و همزمان تحت درمان ارتودنسی قرار دارید، بسیار مهم است که حتما با متخصص ارتودنسی خودتان صحبت کنید. علاوه بر این، روش های مقابله با استرس را فرا بگیرید. مدیریت استرس می تواند به بهبود سلامت کلی شما کمک کند و به این صورت شما اطمینان حاصل میکنید که درمان ارتودنسی تان بیشتر از حد نیاز طول نخواهد کشید.