این مال اکلوژن (malocclusion) معمولا با آندربایت اشتباه گرفته میشود و خیلی ها فکر می کنند این دو ناهنجاری یک نوع هستند. اما هر دوی آن ها در واقع مال اکلوژن های متفاوتی هستند. هر دو نیازمند درمان هستند اما درمان آن ها نیز کاملا متفاوت است. این مقاله را بخوانید تا بدانید که دقیقا کراس بایت (crossbite) چیست و چکونه آن را درمان یا اصلاح می کنند.
✍دسترسی سریع
Toggleزمانی که دندان های فک بالا با دندان های فک پایین یک نفر هم راستا نباشند، اصطلاحا می گویند که او کراس بایت دارد. این مشکل معمولا ژنتیکی است اما بر اثر برخی مسائل غیر ژنتیکی و ارثی نیز می تواند رخ دهد. (برای مثال اگر دندان های دائمی یک کودک پیش از افتادن دندان های شیری جوانه بزنند این مشکل می تواند رخ دهد.)
به طور کلی ما دو نوع کراس بایت قدامی و خلفی داریم که درمان و اصلاح هر دو مهم است و باید جدی گرفته شود. در ادامه با هر دو نوع آشنا خواهید شد.
در نوع قدامی، دندان های جلویی فک بالا، پشت دندان های جلویی فک پایینی شما قرار می گیرند. این نوع بیشتر شبیه به آندربایت است اما دقیقا عین هم نیستند و تفاوت های شاخصی با هم دارند.
کراس بایت خلفی دقیقا برعکس قدامی است. به عبارتی، دندان های جلویی فک بالا روی دندان های جلویی فک پایین قرار می گیرند.
همانطور که اشاره شد، اصلی ترین علت کراس بایت ژنتیک و مسائل ارثی است. اما به جز این دو مورد، علل دیگری نیز وجود دارند که در شکل گیری این مال اکلوژن نقش دارند. با برخی از این علل در ادامه آشنا خواهید شد.
ما به طور معمول در تمام انسان ها شاهد آن هستیم که دندان های شیری رویش می کنند، سپس می افتند و بعد از افتادن آن ها دندان های دائمی جایگزین می شوند. با این وجود برخی موارد ممکن است درحالی که هنوز دندان های شیری نیافتاده باشند، دندان های دائمی جوانه بزنند. اگر چنین شود، دندان های فک بالا و پایین با هم تراز و هماهنگی خود را از دست داده و کراس بایت اتفاق می افتد.
برخی از کودکان عادت دارند که انگشت های خود مخصوصا انگشت شست را می مکند. این کار شاید سرگرم کننده و تسکین دهنده باشد اما مشکلات متعددی برای کودک به وجود خواهد آورد. یکی از این مشکلات کاهش پهنای سقف دهان یا کام است و تغییر موقعیت و وضعیت رشد فک است و دیگری کراس بایت.
زمانی که از بینی نفس میکشیم، زبان معمولا در حال استراحت است و به کام دهان هیچ فشاری وارد نمی کند. اما اگر به جای تنفس از بینی، تنفس دهانی داشته باشیم همه چیز متفاوت خواهد بود.
برخی از کودکان عادت دارند که از دهان نفس بکشند. اینکار باعث متورم شدن لوزه ها می شود، این وضعیت میتواند باعث تحریک زبان شده و کودک حین نفس کشیدن زبان خود را به سقف دهان می زند. درنتیحه این اتفاقات ممکن است کراس بایت ایجاد شود.
این عارضه هرچقدر هم که شدید باشد باز هم قابل درمان است و می توان به راحتی با کمک متخصصان دندانپزشکی آن را اصلاح کرد. رایجترین درمان کراس بایت عبارتند از:
همه روش های درمانی بالا می توانند کمی آزار دهنده یا نارحت کننده باشند اما خوشبختانه روش های بسیار کارآمدی برای حل و درمان کراس بایت هستند.
متخصصان دندانپزشکی در مورد اینکه کدام گزینه درمانی برای درمان کراس بایت مناسب است و یا اینکه در چه سنی باید شخص درمان شود با هم اتفاق نظر ندارند اما همه آن ها معتقدند این عارضه باید در هر صورت درمان و اصلاح شود.
دلیل اصرار متخصصان دندانپزشکی مخصوصا متخصص ارتودنسی بر اصلاح کراس بایت این است که این عارضه می تواند باعث بروز مشکلات زیر شود و به مرور زمان حتی بدتر و جدیتر هم خواهد شد:
بنابراین اگر این مال اکلوژن درمان نشود، می تواند در نهایت منجر به ناهماهنگی بیشتر فک ها و مشکلات مفاصل فک ها شود. به همین دلیل صحبت کردن با یک متخصص دندانپزشکی مثل دندانپزشک عمومی، متخصص ارتودنسی یا جراح دهان و دندان بسیار مهم است زیرا آن ها می توانند درباره شدت مشکل و نحوه درمانش به شما مشاوره داده و آن را اصلاح کنند.