در حوزه ارتودنسی، به تصحیح موقعیت و فرم فکهای بالایی اهمیت زیادی داده میشود. این فکها نقش بسیار حیاتی در زیبایی و عملکرد دهان و صورت افراد دارند. این مقاله به بررسی روشهای جدید و پیشرفتهای اخیر در ارتودنسی فک بالا میپردازد.
✍دسترسی سریع
Toggleناهنجاریهای فک بالا شامل انواع مختلفی از اختلالات است که میتواند شکل و موقعیت فک بالا را تحت تأثیر قرار دهد. این شامل فک بالای بزرگ (پروگناتیسم)، فک بالای کوچک (رتروگناتیسم)، دیساکلوژی (عدم هماهنگی موقعیت فکها) و دیگر نقصهایی است که میتواند به ناهماهنگی در بایت و زیبایی ظاهری صورت منجر شود. این ناهنجاریها ممکن است عوارضی مانند مشکلات تنفسی، درد در مناطق مختلف صورت، و مشکلات دندانی و لثهای را به همراه داشته باشند. درمان این ناهنجاریها ممکن است شامل ارتودنسی تنظیمی و در برخی موارد جراحی ارتودنسی باشد.
عواملی که ممکن است به ارتودنسی فک بالا منجر شوند، شامل عوامل ژنتیک و ارثی، عادات فردی مانند مکیدن انگشت شست در دوران کودکی، فشارهای ناشی از عوامل خارجی مانند بیماریهای دهانی و تغییرات هورمونی در دوران رشد و توسعه نوجوانی میباشد. این عوامل معمولا به صورت ترکیبی با یکدیگر تأثیر میگذارند و شکلگیری ناهنجاریهای فک بالا را تعیین میکنند.
سایر مقالات 👈 جلو بودن فک بالا
بله، ارتودنسی هر دو فک، به عنوان ارتودنسی دوفازی یا دوجانبه معروف است. این نوع ارتودنسی شامل تصحیح همزمان موقعیت و فرم هر دو فک بالا و پایین است. این درمان معمولا برای مواردی که نیاز به تصحیح همزمان هر دو فک دارند، مانند اختلالات شدید بایت (دندانهای بالا و پایین به خوبی هماهنگ نیستند) یا اختلالات زیاد دندانها، توصیه میشود. این درمان نیازمند بررسی توسط ارتودنتیست و برنامهریزی مشخص و دقیق است.
درمان به روش ارتودنسی تک فک معمولاً برای تصحیح فقط یکی از دو فک (بالا یا پایین) استفاده میشود، به عبارت دیگر تنها یکی از فکها مورد توجه قرار میگیرد. این روش ممکن است برای مواردی که فقط یک فک نیاز به تصحیح دارد، مثل اختلالات بایت خفیف یا مشکلات مربوط به فقط یک فک، مثل تروماهای محلی مناسب باشد. این درمان نیازمند بررسی دقیق از سوی ارتودنتیست است تا نوع درمان مناسب برای هر فرد مشخص شود.
مدت زمان درمان ارتودنسی فک بالا بستگی به میزان اختلال، سختی آن و روش درمانی دارد. به طور معمول، درمان ارتودنسی میتواند بین ۱ تا ۳ سال یا حتی بیشتر طول بکشد. این زمان ممکن است با توجه به میزان جابجایی دندانها، ترکیبات دندانی و میزان هماهنگی بین فکها متفاوت باشد. همچنین، مدت زمان درمان میتواند توسط عوامل دیگری نیز مانند همکاری بیشتر بیمار در استفاده از ابزارها و مراجعات منظم به ارتودنتیست، تحت تأثیر قرار گیرد.
سایر مقالات 👈 ارتودنسی فک پایین
درمان ارتودنسی فک بالا در کودکان شامل مراحل مختلفی است که به تصحیح موقعیت و فرم فک بالا کودکان میپردازد. این فرایند عموماً شامل مراجعه به ارتودنتیست، بررسی اولیه، اخذ عکسهای رادیوگرافی و بررسی مشکلات دندانی و فکی فرد است. سپس، ارتودنتیست برنامه درمانی مناسب را برای کودک تهیه میکند که ممکن است شامل استفاده از ابزارهای ارتودنسی مخصوص، مانند براکتها یا اسپیسرهای فکی باشد. کودک باید به طور منظم به ارتودنتیست مراجعه کرده و ابزارهای درمانی را به طور صحیح استفاده کند. پس از اتمام درمان، کودک ممکن است برای نگهداری از نتایج ارتودنسی مدتی، از دستگاههای نگهدارنده مانند ریتینر استفاده کند.
نه، براکت ثابت ارتودنسی برای همه افرادی که نیاز به تصحیح موقعیت دندانها یا فکها دارند، از جمله کودکان، نوجوانان و بزرگسالان قابل استفاده است. در واقع، اغلب ارتودنتیستها پیشنهاد میدهند که درمان ارتودنسی در سنین کودکی و نوجوانی آغاز شود زیرا در این دورهها رشد فکها و دندانها به راحتی قابل تنظیم است و امکان تصحیح موقعیت آنها بیشتر میشود. اما براکتهای ثابت همچنین برای بزرگسالان نیز مفید است و میتواند تا حد زیادی موقعیت دندانها و فکها را بهبود بخشد. بنابراین، سن یا سطح بالایی از بزرگسالی مانعی برای استفاده از براکتهای ثابت ارتودنسی نیست.
روشهای مختلف ارتودنسی شامل:
هر یک از این روشها ویژگیها و مزایا و معایب خود را دارند، بنابراین برای انتخاب بهترین روش، مشاوره با ارتودنتیست لازم است.
موارد مهم در ارتودنسی فک شامل: